Biohacking innebär att anlägga ett hacker-synsätt på biologi och människokroppen. Med hacker-synsätt åsyftas en vilja att testa saker och göra experiment.

Biohackingrörelsen idag omfattar ett brett spektrum av aktiviteter och strömningar. Några exempel är:

  • Grinders som förändrar sina kroppar med hemgjorda implantat som till exempel magneter eller mikrochip under huden
  • Gör-det-själv biologer som laborerar med genteknik i hemmalaboratorier
  • Biohacking kan också inkludera metoder för att styra och påverka sin kropps biologiska processer. Detta kan ske genom att använda kost, medicinering eller elektronik för att uppnå förändringar i kroppens funktioner och förmågor. Detta kan inkludera användandet av speciella dieter, kosttillskott, nootropika (prestationsförbättrande mediciner) eller elektroniska apparater för mäta biometriska data.

Biohacking är inte ett nytt fenomen, exempelvis inom bodybuilding har metoder som skulle kunna beskrivas som biohacking sedan 1960-talet.

Några sammanfallande trender gör att biohacking just nu växer kraftfullt i många länder världen över:

1. Att teknikutvecklingen inom syntetisk biologi och att utrustning för att läsa och ändra DNA i levande organismer blivit radikalt mycket billigare och därmed tillgängliga för en bredare allmänhet.

2. Att små bärbara mojänger som mäter kroppsfunktioner som t.ex. puls eller sömnmönster har utvecklats till en kommersiell marknad och fått stor spridning.

 

Läs mer om biohacking på Wikipedia här (engelska)